Stay Confident, Slim & Active
Cart 0

Senarai Pelancongan Malaysia: 10 Cabaran Setiap Traveller Malaysia Mesti Lengkapkan

Currency Converter

Malaysia adalah sebuah negara yang pelbagai dari segi budaya, gaya hidup dan hiburan. Dikenali sebagai tanah yang kaya dengan sumber asli dan sebagai sebuah negara yang pesat membangun, Malaysia menawarkan gabungan nyata kedua-dua tradisi dan kemodenan.

Ramai pelancong asing membanjiri negara Asia Tenggara secara tetap,dan tumpuan pelancong banyak tertumpu di Pulau Pinang dan Melaka. Tetapi bagaimana rakyat Malaysia tahu tentang pelancongan Malaysia?

Dari aktiviti yang lasak sehingga aktiviti yang memberi ketenangan, di sini adalah senarai 10 aktiviti rakyat  Malaysia perlu cuba dan tahu.

  1. Mencabar diri di Gunung Kinabalu
Gunung Kinabalu Imej Kredit: Tripoto

Mencapai puncak Gunung Kinabalu adalah satu pencapaian yang hebat sebagai pelancong di Malaysia malah ia merupakan tarikan yang menarik bagi pelancongan Malaysia.  Dan apa yang memuaskan ialah anda dapat melihat  pemandangan yang menakjubkan dari atas! Traveller atau pelancong  sanggup mengharungi pendakian ini dan jangan risau kerana akan ada pasukan profesional pejalan kaki bersama yang ada pada setiap masa dan akan memberi petunjuk di sepanjang jalan.

 2. Melawati syurga makanan di Pulau Pinang

Laksa dan Cendol Penang

Perkara wajib dilakukan bagi setiap rakyat Malaysia dan pelancong luar ialah melawati Pulau Pinang. Tarikan utama di Pulau Pinang tentulah makanannya! Ada sesetengah orang (termasuk admin) akan melawati Pulau Pinang semata-mata untuk merasai makanannya. Di sini telah menawarkan hidangan tempatan yang murah dan sedap, membuatkan makanan jalanan Pulau Pinang adalah antara yang terbaik di dunia, ia telah menjadi satu jenama yang tersendiri. Kelazatan makanan di Pulau Pinang tidak akan pernah mengecewakan anda.

Kiri: Tokua Rendang & Pasembur Kanan: Nasi Kandar Kg Melayu
Kiri: Tokua Rendang & Pasembur
Kanan: Nasi Kandar Kg Melayu

3.Melawat Batu Cave

Batu Cave Imej Kredit: Skyetravels
Batu Cave
Imej Kredit: Skyetravels

Bukit batu kapur di Selangor, dipenuhi dengan kuil-kuil gua, adalah salah satu daripada tempat-tempat suci Hindu yang paling menonjol di rantau ini. Pengunjung amat dialu-alukan untuk datang ke tempat ini sepanjang tahun, tetapi ia akan penuh sesak semasa perayaan Hindu – Thaipusam. Bagi yang ingin merasai suasana perayaan Hindu disini bolehlah datang melihatnya.

4.Membeli barangan murah di Pasar Jonker Street Night Melaka

Pasar Jonker Walk Imej Kredit: TravellingAmandaBlog

Bandar bersejarah, pasar malam, jalan yang sesak dan barangan murah. Anda boleh tawar-menawar harga barangan dengan saudagar tempatan disini! Ia tidak akan meninggalkan ketidakpuasan dalam diri anda ketika membeli di sini. Kerana sini adalah pasar yang menjual segala-galanya daripada aksesori fesyen sehingga makanan tradisional tempatan yang lazat.

5. Memborong buku-buku di Big Bad Wolf

Big Bad Wolf di The Mines
Big Bad Wolf di The Mines

Ia adalah jualan buku yang terbesar di dunia untuk pengetahuan rakyat Malaysia. Diadakan setiap tahun tetapi di lokasi yang berbeza. Big Bad Wolf  mempunyai lebih daripada berjuta-juta koleksi buku, semua yang dijual pada harga diskaun dari 75% sehingga 95%! Jika anda seorang pencinta buku atau bukan (anda akan menyukai juga selepas melihat harga buku-buku di sini) dan ingin membeli dengan banyak , penjualan Big Bad Wolf tidak boleh dilepaskan!

6. Berenang bersama kehidupan marin di Pulau Sipadan, di Pantai Timur Sabah

Berenang di lautan Sipadan bersama haiwan marin Imej Kredit: SipadanVacation
Menikmati keindahan di dasar laut Sipadan
Imej Kredit: SipadanVacation

Pulau Sipadan tidaklah terlalu terkenal seperti Langkawi dan Pangkor. Malah Sipadan lah antara pulau yang tercantik di Malaysia. Dan menjadi tempat pilihan bagi penyelam-penyelam. Di sini anda boleh menyelam bersama penyu Hawksbill yang  kerap kelihatan dan yang paling istimewa anda berpeluang untuk berenang bersebelahan dengan makhluk-makhluk marin yang indah ini. Selain itu, Sipadan juga jauh kurang sesak berbanding pulau-pulau lain, jadi bergantung kepada pilihan peribadi, ia mungkin percutian tenang yang sempurna.

7. Mencuba Skydiving di Langkawi

Imej Kredit: Skydive Langkawi

Ia adalah keseronokan bagi pencari-skydiving di Malaysia! Ya, jika jatuh dari langit adalah sesuatu yang anda suka, anda boleh melakukannya dalam Malaysia dan antara tempat yang terbaik adalah di Langkawi. Terjun beriringan dari udara di Langkawi boleh dikatakan salah satu pengalaman yang paling menyeronokkan anda boleh menikmati semasa bercuti di pulau tropika ini.

Anda boleh menikmati pemandangan dari udara dan mungkin ia merupakan pengalaman yang anda patut cuba sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup anda. Mereka menawarkan pakej seiring skydiving menyeluruh di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi kira-kira RM1350, dengan caj tambahan untuk lompatan kali kedua, rakaman video dan gambar.

Pemandangan Pulau Langkawi ketika di udara Imej Kredit: SkydiveLangkawi
Pemandangan Pulau Langkawi ketika di udara
Imej Kredit: SkydiveLangkawi

8. Melihat Matahari Terbit di Broga Hill

Broga Hill Imej Kredit: BeautyGuide
Broga Hill 
Imej Kredit: BeautyGuide

Broga merupakan bandar kecil yang tenang, ia terletak di pinggir Semenyih, Selangor dan merupakan salah satu pemandangan matahari terbit yang paling menakjubkan di Semenanjung. Anda perlu mendaki Broga Hill untuk melihatnya sendiri. Walaupun ia tidak curam dan berbahaya seperti yang lain, Broga Hill adalah lokasi mendaki yang terkenal di Malaysia, pendakian itu boleh membuktikan ia merupakan satu cabaran, terutamanya apabila anda bermula pada awal-awal pagi. Percayalah pendakian anda itu pasti berbaloi apabila anda berada di puncaknya nanti.

9.Menonton penyu di Pantai Timur

Anak-anak penyu pulang ke pantai Imej Kredit: TourismMalaysia
Anak-anak penyu pulang ke pantai
Imej Kredit: TourismMalaysia

Jika anda melancong ke Pantai Timur Malaysia, aktiviti yang harus dilakukan adalah melihat penyu. Memerhati penyu memerlukan kesabaran yang besar tetapi ia adalah salah satu pengalaman yang tidak boleh dilepaskan! Memandangkan kekurangan penyu membawa kebimbangan akibat pencemaran, memburu (untuk kulit mereka) dan kecurian telur mereka, penyu-haiwan menjadi fenomena penyu naik ke darat semakin jarang berlaku, menjadikan aktiviti ini lebih istimewa dan bermakna.

10.Melawati Firefly Park di Kampung Kuantan, Kuala Selangor

Imej Kredit: MikeLelnski
Imej Kredit: MikeLelnski

Bayangkan berjalan di sepanjang tebing sungai pada waktu malam dan tiba-tiba, anda dikelilingi oleh salah satu koloni terbesar di dunia iaitu kelip-kelip, semua menerangi langit malam dalam tarian gemerlapan lampu twinkly indah. Itulah sebahagian daripada lawatan ke Kampung Firefly Park Kuantan.

Pelawat sering tiba pada waktu malam untuk melihat matahari terbenam sebelum mereka dihidangkan dengan acara utama. Ia adalah satu pengalaman yang indah yang benar-benar luar jangkaan dari dunia ini.

Oleh kerana Malaysia terus berkembang sebagai sebuah negara pelancongan, sudah tentu ada lebih banyak aktiviti yang boleh dilakukan selain daripada senarai aktiviti di atas. Buat masa ini 10 aktiviti tersebut adalah titik permulaan yang baik untuk anda letakkan dalam senarai.

 

Sumber: TripZillaOlder Post Newer Post


Leave a comment