Stay Confident, Slim & Active
Cart 0

5 Tempat Percutian Romantis Di Malaysia

Currency Converter

  1. LANGKAWI

Bersantai di pantai dan menikmati matahari terbenam yang indah di Langkawi.

Imej Kredit: fortytravels
Imej Kredit: fortytravels

Kehidupan pulau tetapi dengan segala kemudahan bandar, apa lagi yang anda mahukan?

Ia agak mudah untuk mencari jalan di sekitar pulau itu, dan anda mempunyai pilihan untuk berbasikal di sekitar pulau jika anda mahu.

Motosikal dan basikal mudah disewa juga. Menaiki kereta kabel di Sky Bridge Langkawi juga membolehkan anda menikmati pemandangan yang menyeronokan di pulau itu .

Selain itu, anda juga boleh lawati Air Terjun Telaga Tujuh, dengan siri tujuh kolam air terjun yang saling bersambung-sambung.

Ia mengambil masa 45-minit untuk  mendaki ke atas, atau anda sentiasa boleh berhenti di salah sebuah kolam renang yang lebih rendah untuk berenang.

Lawati Laman Padi, taman beras dan muzium di Pantai Cenang, dan belajar bagaimana padi ditanam dan dituai.

Bagi mereka yang suka membeli-belah, Langkawi adalah sebuah pulau bebas cukai terkenal, dan anda boleh mendapatkan minuman keras, minyak wangi dan coklat pada harga yang murah.

Pada waktu malam, and boleh menikmati matahari terbenam romantic di atas  kapal cruise,  atau di tepi pantai atau kolam renang dihadapan hotel anda.

 

  1. CAMERON HIGHLANDS

Berjalan-jalan melalui ladang teh, atau merasai secawan tea panas di rumah teh di Sungai Palas dan Boh Tea Gardens.

Imej Kredit: thesmartlocal
Imej Kredit: thesmartlocal

Hanya tiga setengah jam memandu dari Kuala Lumpur, terdapat banyak untuk dilihat dan dilakukan di stesen bukit Malaysia ini kerana ia mengekalkan daya tarikan sejak zaman penjajah.

Di Sungai Palas dan Boh Tea Gardens terdapat dewan pameran di mana anda boleh belajar tentang sejarah penanaman teh di Malaysia, kedai cenderamata, dan juga sebuah kafe, di mana anda merasai secawan teh panas dan beberapa scone panas.

Selain itu, anda juga boleh lawati Cameron Highlands Rose Centre di Kea Farm, berhampiran Brinchang; dan beberapa ladang strawberi. Bagi mereka yang menikmati alam semula jadi, meneroka air terjun Lata Iskandar di Brinchang; atau Air Terjun Robinson di Tanah Rata; dan Gunung Irau hutan berlumut yang telah disamakan dengan set Lord Of The Rings.

 

  1. PORT DICKSON

Menikmati matahari terbenam yang romantis di pantai Port Dickson.

Imej Kredit: lexishibiscuspd
Imej Kredit: lexishibiscuspd

Hanya satu jam setengah dari dari KL ke bandar tepi pantai di Port Dickson. Bandar yang  indah ini masih mengekalkan daya tarikan yang menarik dimana terdapat banyak resort mewah serta chalet tepi pantai untuk dipilih untuk menghabiskan waktu malam romantis anda.

Tetapi, selain berehat di tepi kolam renang atau di pantai, bandar ini juga menawarkan beberapa tempat yang menarik untuk bergambar.

Anda boleh lawati Galeri Seni Alive atau Galeri Seni Upside Down; Muzium Tentera; dan Cape Rachado di mana anda boleh  mendaki bukit untuk melihat rumah api. Anda juga boleh menikmati makanan laut yang segar di bandar atau di sepanjang kawasan pantai.

 

  1. KUALA LUMPUR

Menara Berkembar Petronas di Kuala Lumpur.

Imej Kredit:newlaunchiproperty
Imej Kredit:newlaunchiproperty

Jika anda rasa malas untuk memandu di luar bandar, anda juga boleh rasai momen romantis di bandar Kuala Lumpur. Tempah tempat percutian di salah satu hotel mewah di bandar ini di mana anda boleh menikmati saat momen bersama.

Bersantai di tepi kolam renang dan mempunyai pemandangan Menara Berkembar Petronas tentu menarik. Atau, jika anda mahu, anda boleh pergi melawat ke bandar. Pergi berjalan-jalan di Orchid Garden yang indah ini  di Taman Botani Perdana. Ia menempatkan lebih daripada 800 spesies orkid.  Alang-alang anda disini, hadiahkan lah sejambak bunga untuk pasangan anda.

Orang kata, coklat adalah makanan untuk sebuah cinta agung. Apa lagi cara yang lebih baik untuk meneroka coklat ini kalau bukan di Muzium Coklat Beryl di mana anda boleh belajar bagaimana coklat dibuat.

 

  1. IPOH

Istana Kellie sebuah rumah mewah yang tergendala dimulakan oleh Scotsman pada awal 1900, terletak dalam jarak 20 minit pemanduan dari Ipoh.

li

Hanya 20 minit untuk ke Istana Kellie di Batu Gajah, sebuah rumah belum siap dibina oleh peladang Scotland William Kellie Smith, untuk isteri dan anaknya.

Istana ini masih menjadi tempat pelancongan yang popular hingga ke hari ini, dan ia juga adalah pernah menjadi lokasi filem Anna And The King.

Tempat-tempat lain yang popular untuk lawati adalah Qing Xin Ling Leisure & Culture Village, Guilin, China versi Ipoh tersendiri, dengan tasik hijau mendalam dikelilingi oleh bukit-bukit batu kapur; Lang Mountain yang merupakan taman rekreasi dengan sebuah tasik yang tenang di mana anda boleh pergi menaiki bot, dan sebuah menara jam di mana anda boleh menikmati keseluruhan persekitaran yang indah.Older Post Newer Post


Leave a comment