Stay Confident, Slim & Active
Cart 0

5 Pulau Tercantik Di Indonesia Yang Anda Perlu Lawati

Currency Converter

Jika sebutkan pulau yang best di Indonesia, semua orang pasti terbayangkan pulau Bali yang romantis itu kan? Di Indonesia bukan sahaja terdapat pulau seperti Bali sahaja, tetapi pernahkah anda mendengar daripada pulau-pulau menarik seperti pulau Flores atau Misool?

Tahukah anda, Indonesia mempunyai pulau-pulau yang indah kira-kira 18,000 pulau, dan kira-kira hanya 900 pulau sahaja yang didiami dan penduduk!

Kebanyakan orang akan melawat atau bercuti di destinasi yang lebih komersil seperti di Bali, Bintan dan kini semakin menjadi perhatian baru ialah Lombok. Sebenarnya pulau-pulau yang lain juga masih menawarkan perkhidmatan yang luas sama seperti di pulau-pulau yang terkenal ini.

Kami akan penuhkan info-info tentang 5 pulau yang menarik di Indonesia ini untuk anda.  Jangan lupa letakkan di dalam senarai perjalanan anda ya!

Pulau Flores

Imej Kredit: FarHorizon
Imej Kredit: FarHorizon

Flores (dalam bahasa Portugis ialah ‘bunga’), adalah sebuah pulau di barat Solor Archipelago yang menakjubkan, dikelilingi oleh pantai yang putih bersih dan juga pantai merah jambu – salah satu daripada pantai berwarna merah jambu yang pernah  ditemui di dunia!

Fakta menarik: Anda mungkin pernah mendengar tentang Pulau Flores ini dari penemuan ‘Flores Hobbit’, satu spesies baru ditemui di Liang Bua gua terpencil di pulau ini. Ia sebuah pulau yang subur, rumah kepada pelbagai hidupan akuatik menakjubkan, dan menjadi tempat yang sempurna untuk peminat menyelam.

Terdapat 50 tapak menyelam di pulau itu, di mana anda boleh berenang bersama hidupan laut dengan lebih dekat  seperti dugong, ikan lumba-lumba dan juga ikan pari gergasi.

Jangan lupa juga lawati pulau Gunung Canopy. Ia dikelilingi oleh 3 tasik warna berbeza yang berubah bergantung kepada cuaca dan iklim. Flores juga mempunyai air terjun yang menakjubkan seperti  Cunca Waterfalls, yang terletak di dalam hutan tebal.

Imej Kredit: Tumblr
Gunung Canopy Imej Kredit: Tumblr

Mahu merasai budaya Flores? Teruskan ke Larantuka di hujung timur pulau itu, di mana penduduk tempatan masih meraikan  ‘Tradisi Paskah’ iaitu pengaruh daripada Portugis pada 500 tahun yang lalu.

Belitung

Imej Kredit: JustGoInIndonesia
Imej Kredit: JustGoInIndonesia

Belitung, terletak di pantai timur Sumatera di Laut Jawa, sebuah pulau dianggap sebagai salah satu pulau paling indah di Asia Tenggara. Dengan pantai yang putih bersih dan air laut biru yang menakjubkan, pasti membuatkan anda tenang melihatnya. Tidak seperti destinasi pantai komersil yang lain di Asia ,Belitung menonjol  sebagai tempat yang jarang dilawati dan pantainya lebih senyap.

Lawati formasi batu granit di pulau ini dan merasai keindahannya yang tiada tandingan di pulau itu.

Pulau Komodo

Imej Kredit: ExploreIndonesia
Imej Kredit: ExploreIndonesia

Pulau Komodo ialah sebuah pulau yang terdapat banyak gunung berapi dan hutan tebal, dan pulau ini adalah sebahagian daripada rantaian Sundra Lesser dan juga Taman Negara Komodo. Pulau ini telah diisytiharkan sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO untuk melindungi habitat Komodo Dragon, spesis cicak berbahaya dan terbesar di dunia.

Anda juga boleh bersnorkeling dan melihat batu karang dan kehidupan laut yang cantik atau juga berjemur di pantai merah jambu di pulau ini – salah satu daripada 7 pantai merah jambu di dunia!

Untuk merasai pengalaman pelayaran laut yang paling menarik, anda boleh memilih untuk menaiki Raja Ampat Explorer. Ia belayar sepenuh hari di atas kapal tersebut dan membolehkan anda untuk berehat sepenuhnya di atas dek kapal itu pada waktu petang dan dapat melihat stargaze pada waktu malam di tengah-tengah laut pulau itu.

Pulau Misool

Imej Kredit: visitindonesiaparadise
Imej Kredit: visitindonesiaparadise

Pulau Misool adalah salah satu daripada 4 pulau utama dalam kelompok Kepulauan Raja Ampat di Papua Barat. Bersempadan dengan Laut Seram (yang terkenal dengan kehidupan akuatik yang berkembang pesat), pulau ini mempunyai 75% daripada semua ikan hiasan diketahui dan karang di dunia, menjadikannya destinasi menarik untuk aktiviti snorkeling dan juga peminat kehidupan laut.

Air laut di sekitar pulau itu sangat jernih dan jelas  sehingga anda boleh melihat dasar laut dan karang yang meriah dan juga hidupan laut, dengan jarak penglihatan mencapai sedalam 30 meter di bawah permukaan air.

Imej Kredit: indonesiatraveler
Imej Kredit: indonesiatraveler

Anda akan dapati bahawa pulau ini mempunyai landskap yang cantik terutamanya batu kapur, hutan paya bakau dan tumbuh-tumbuhan. Selain aktiviti berenang, snorkeling atau hanya menikmati pantai, lawatn gua jangan dilupakan! Petroglyphs (ukiran batu purba oleh manusia) setua 5000 tahun telah ditemui di dalam gua di pulau ini!

Lombok

Pulau Lombok terletak di timur Bali, mungkin tidak dikomersialkan atau terkenal sebagai destinasi pantai seperti Bali, tetapi perlahan-lahan semakin mendapat tempat sebagai destinasi pelancongan popular.

Terdapat banyak benda untuk anda sukakan pulau ini: antaranya pantai putih yang indah, air biru berkilauan dan hutan yang subur sesuai untuk aktiviti mendaki.

Bagi peminat surfing, Lombok pasti menjadi tempat kesukaan anda. Desert Point di pulau ini dikatakan sebagai salah satu daripada set ombak yang terbaik  di dunia. Pulau ini juga rumah kepada gunung berapi kedua terbesar (dan masih aktif) Indonesia, Gunung Rinjani. Lawatan helikopter pasti menyeronokkan, juga disediakan,  ia akan menawarkan pemandangan Segara Anak dimana anda dapat melihat tasik di atas gunung berapi!

Sumber: MarieFranceAsiaOlder Post Newer Post


Leave a comment