Stay Confident, Slim & Active
Cart 0

5 Cara Jaga Luka Bersalin Cesarean Agar Cepat Sembuh

Feredea Affan kesihatan

Perubatan sekarang semakin canggih. Tetapi walau apa pun, bersalin secara normal atau pantang, ia adalah berbeza. Bersalin secara pembedahan haruslah dijaga dengan rapi. Ikuti 5 cara di bawah!

Pastikan luka kering dan bersih
Jangan sesekali garu pada luka kerana ia boleh meningkatkan risiko jangkitan kuman. Dapatkan nasihat doktor sebelum anda menggunakan sebarang ubat. Biarkan luka tersebut terdedah.

Ambil multivitamin
Dapatkan multivitamin bagi meningkatkan tahap hemoglobin dengan lebih cepat serta mempercepatkan penyembuhan. Ini kerana anda kehilangan banyak darah ketika bersalin secara pembedahan berbanding bersalin normal.

Menyusu badan secara eksklusif
Apabila anda menyusu badan, ia akan mengeluarkan hormon oxytocin di mana ia membantu mengecutkan rahim di samping mengurangkan risiko tumpah darah. Ia juga mampu menyembuhkan luka dengan cepat.

Lakukan pergerakan awal
Jika anda lakukan pergerakan awal, ia mampu membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan mengurangkan risiko darah beku.

Makan ubat penahan sakit
Pastikan anda mendapatkan ubat penahan sakit agar anda berasa lebih selesa dan senang untuk bergerak.

Selamat mencuba. Paling penting jangan lupa pakai corset. Kalau perut nampak dah tak cantik, orang mengata plak... so please la pakai hokey....
Click sini islalisacorset.com

Older Post Newer Post


Leave a comment