Stay Confident, Slim & Active
Cart 0

5 Bahagian Badan Yang Beri Kesan Ketika Bersukan

Feredea Affan kesihatan

Bersukan sememangnya memberi manfaat yang lebih efektif pada tubuh badan. Ia mampu memberikan otak yang cergas. Jom kita lihat 5 bahagian badan yang memberikan kesan ketika anda bersukan!

Jantung
Dengan bersukan, ia merangsang penumbuhan pembuluh darah baru di bahagian jantung dan merendahkan tekanan darah pada mereka yang aktif dan cergas.


Sendi
Ia berfungsi untuk membantu pergerakan yang lancar dan mudah. Ligamen dan tendon memberikan kestabilan di mana setiap sendi dipenuhi dengan tisu lembut di hujung tulang dipanggil tulang rawan, serta tisu lembut dan cecair pelincir,

Otot
Gula dalam badan yang diserap dari pemakanan akan bertukar kepada glikogen di mana ianya diperlukan untuk menjana tenaga dan melakukan pergerakan. Tanpa oksigen yang mencukupi, asid laktik akan membentuk dan akan terbuang selepas melakukan senaman selama 20-30 minit. Kebiasaannya otot-otot akan terasa sakit selamat beberapa hari.

Otak
Ia mampu mennjadikan anda lebih fokus dan peka terhadap sesuatu perkara.

Paru-paru
Badan anda mungkin memerlukan sehingga 15 kali lebih banyak oksigen apabila anda bersukan, jadi anda mula bernafas dengan lebih cepat dan dada akan turun naik. Kapasiti maksimum penggunaan oksigen dipanggil VO2. Semakin tinggi kadar VO2, semakin fit badan seseorang.

Pemakaian sport bra mampu berikan semangat, feel dan keselesaan yang berganda pada mereka yang aktif bersukan. Cubalah Islalisa Sport Bra. Dah ramai yang cuba, memang akan pilih sport bra untuk pakaian harian mereka. Selesa, sakit tengok dan sakit belakang pun hilang. Pilihalah sport bra pilihan anda.Older Post Newer Post


Leave a comment