Stay Confident, Slim & Active
Cart 0

4 Cara Ajar Anak Solat

Feredea Affan pendidikan

Ia merupakan satu cabaran apabila igin mendidik anak mendirikan solat ketika usia mereka masih kecil. Oleh itu, sebagai ibubapa kita tidak boleh sesekali berputus asa untuk membentuk keperibadian mereka. Apakah cara terbaik untuk ajar anak solat? Jom ikuti cara yang kami senaraikan!

Solat secara berjemaah
Lakukan solat berjemaah sekurang-kurangnya sekali sehari bersama anak bagi membiasakan dirinya untuk beribadah. Jangan lupa untuk mengingatkan mereka tentang kewajipan solat dan pupuk mereka cintakan majlis ilmu.

Ajar anak hormati azan
Praktikkan anak anda supaya diam ketika kedengaran bunyi azan dan ajarkan cara-cara menjawab azan dengan jelas. Ia dapat memberi contoh yang baik dan kemungkinan anak anda akan membaca sendiri doa selepas azan.

Belikan kelengkapan solat yang selesa dan sesuai
Mulakan dengan membeli kelengkapan solat untuk anak anda. Mereka mungkin akan memakainya hanya seketika, tetapi lama kelamaan ia akan menjadi kebiasaan apabila anda mengajak mereka solat. Pastikan ia nya selesa untuk anak anda.

Selalu solat depan anak
Seringkali kita dengar, ibubapa merupakan model terbaik untuk anak-anak. Oleh itu, gunakan kelebihan tersebut agar anak dapat meniru gaya kita solat di mana ia satu petanda yang baik untuk mereka mengetahui lebih lanjut tentang solat.

Oleh yang demikian, para suami haruslah bersabar dengan tabiat isteri kerana ia hanyalah sementara.
Selamat mencuba. Paling penting jangan lupa pakai corset. Kalau perut nampak dah tak cantik, orang mengata plak... so please la pakai hokey....
Click sini islalisacorset.com
Older Post Newer Post


Leave a comment