Stay Confident, Slim & Active
Cart 0

3 Tips Berbuka Puasa Secara Sihat

Feredea Affan kesihatan

Apabila berpuasa,kita harus menjaga pemakanan. Contohnya ketika bersahur dan juga berbuka kerana ia secara tidak langsung memainkan peranan penting. Anda harus tahu bagaimana untuk berbuka puasa secara sihat dengan memilih menu makanan yang tepat bagi menjaga tubuh badan agar kekal sihat.

Segerakan Berbuka Puasa
“Orang-orang akan terus berada dalam kebaikan selama mereka menyegerakan berbuka.” [HR Al Bukhari dan Muslim]
Menunda waktu berbuka puasa tidak disarankan kerana umat Islam sememangnya digalakkan untuk menyegerakan waktu berbuka puasa kerana ia adalah aspek penting dalam bulan Ramadhan.


Berbuka Puasa Tanpa Makan Secara Berlebihan
Makanlah secara sederhana. Selain tidak sesuai dengan adab Islam, makan secara berlebihan ketika berbuka puasa boleh menyebabkan permasalahan pada saluran pencernaan anda. Ini kerana ia memerlukan waktu untuk memproses makanan selepas mengalami kekurangan kalori disebabkan seharian berpuasa.Berbuka Puasa Dengan Kurma dan Air
Sebagaimana yang diketahui, kurma adalah satu makanan wajib di bulan Ramadhan. Ia mengandungi nutrisi di samping mengikuti sunnah Nabi dengan memakan kurma terlebih dahulu sebelum menjamu makanan lain.


Selamat mencuba. Paling penting jangan lupa pakai corset. Kalau perut nampak dah tak cantik, orang mengata plak... so please la pakai hokey....
Click sini islalisa.comOlder Post Newer Post


Leave a comment